Despre psihologia geriatrică

Publicat pe August 26, 2017 de Gabriel Pircalabu, psiholog

 

Dacă aveți întrebări legate de persoanele în vârstă din familie sau sunteți implicat în activitatea unui centru de seniori, cu noi veți găsi răspunsurile căutate. Poate mama a devenit apatică, sau tatăl e mereu pus pe ceartă, ori cineva în vârstă a rămas singur.

Psihologia geriatrică este o specializare în cadrul psihologiei clinice, necesară în tratarea persoanelor în vârstă cu probleme de sănătate mintală sau necesară în asigurarea ajutorului necesar pentru a face față provocărilor procesului de îmbătrânire.
Psihologul clinician specializat în geriatrie ajută persoanele în vârstă să se descurce mai bine cu diverse modificări și preocupări din sferele bio-psiho-socială, cum ar fi limitările în mobilitate, memorie și pierderea auzului, precum și depresia și scăderea activității sociale, care, de obicei, apar odată cu vârsta adultă. Psihologul geriatru ghidează persoanele în vârstă să trăiască sănătos și să mențină o mentalitate pozitivă, în ciuda provocărilor legate de vârstă înaintată.
Atât adulții în vârstă, cât și familiile acestora se bazează pe psihologul geriatru, în primul rând, pentru îndrumare în abordarea aspectelor legate de ajustare mentală și fizică la cerințele vârstei înaintate. Consilierea este un serviciu esențial pe care psihologii geriatri îl oferă adulților în vârstă, care devin mai preocupați de afecțiuni medicale, deces, imagine de sine și probleme legate de viață, în general.

cristian-newman-63291_m
Foto de Cristian Newman

Psihologul geriatru este, de asemenea, competent atunci când vine vorba de psiho-diagnosticarea problemelor cu care se confruntă vârstnicii și de a le oferi un tratament psihologic adecvat. Pentru a verifica starea mentală a adulților în vârstă, psihologii geriatri recurg la interviuri clinice, teste neuropsihologice și observații comportamentale. Aceste rezultate evidențiază modul în care se percep persoanele în vârstă și nivelul lor de funcționalitate psiho-fizică. Ele sunt utile în detectarea anxietății sau depresiei și măsurarea capacităților cognitive, emoționale și fizice. Psihologii geriatri promovează un stil de viață sănătos pentru persoanele în vârstă. În acest sens, creează programe de exerciții (fizice, cognitive, emoționale, de interacțiune socială, diete speciale) care se dovedesc a fi foarte utile.

 

Dacă aveți întrebări legate de persoanele în vârstă din familie, cu noi veți găsi ajutorul necesar. Avem soluții la problemele cu care vă confruntați.
Acestea pot fi:
– Cum sa-l ajut pe părintele meu, aflat la o vârstă înaintată?
– Cum să procedez cu tatăl meu, care nu își mai amintește unele lucruri?
– Ce este de făcut cu mama care e foarte depresivă, de la o vreme?
– Ce pot să fac sa îmi ajut bunica / bunicul să aibă o viață mai bună?

Serviciile noastre se adresează atât centrelor de seniori, cât și persoanelor individuale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s